top of page

כיצד מטפלים בחילוקי דעות ביחסים

מערכות יחסים אינם דבר סטאטי ועל ציר של זמן כמעט ואין קשרים נטולי חילוקי דעות.
רוב האנשים כנראה היו שמחים אם הקונפליקטים לא היו מתקיימים ביחסים כיוון שהם נחווים כמשבר ומשאירים משקעים רגשיים. האם בכל מצב ?


חוקרים של עולם הסכסוכים מציינים את תרומתם החיובית על בני האדם המצויים בסכסוך ואף על יחסים ביניהם.  שתי נקודות מבט אלו קיימות. קונפליקט הוא גם משבר וגם הזדמנות כיוון שהוא מהווה תמריץ עבור הצדדים להתמודד עם חילוקי דיעות ומאפשר למצוא פתרונות לצרכים השונים, לו רק יחליטו לנהל את הקונפליקט ולא להיגרר לעלבונות הדדיים.
 

מה זה קונפליקט?


התנגשות בין שני צדדים על רקע של צרכים שונים או אינטרסים מנוגדים. היא רוצה לצאת לחוג תיאטרון ובעלה חוזר בתשובה מתנגד לכך.
שאיפות אישיות אך גם "דרישות הגיוניות" של צד אחד שלא מקובלות על הצד השני. לדעתו עליהם לארח משפחה מורחבת בארוחות שישי ואשתו מסרבת.
בעצם חילוקי דיעות שלא מנוהלים ,הופכים לקונפליקטים הפוגעים ביחסים עצמם.
האתגר האמיתי של אנשים חלוקים בדיעותיהם לגבי נושא או מצב מסוים הוא בלתחום את התקיפות שלהם בתוך הנושא או המצב המוגדר שעומד מולם ( ולא ביניהם) ולא לתת לקונפליקט להסלים לידי פגיעה הדדית ביחסיהם.
ככל שהנושא שנמצא במחלוקת בעל משמעות רבה עבור צד מסוים כך רמת הרגישות שלו תהיה גבוהה יותר. מדויק יותר להגיד שככל שצד אחד יפרש את הקונפליקט כמאיים על הזהות האישית שלו כך חוויית הפגיעות שלו תהיה רבה יותר ודבקותו להגן על עמדותיו תתעצם.
אכן קביעת  המגרש עליו יטופל הקונפליקט נמצא בידי מי שמחליט לבחור כיצד לנהל חלוקי דעות ולא להיגרר למשבר רגשי שתוצאתו כעסים, עלבונות, קנאה וריחוק.

 

כיצד מטפלים בקונפליקטים?

  1. להצמיד את הקונפליקט לתוכן קונקרטי עליו יש אי הסכמה ולא להפוך את הקונפליקט למשבר ביחסים.

  2. ללמוד כל אחד על עצמו-מה חשוב לי בעניין  לגביו יש לי דעה שונה מזו של הצד השני. מה הערך שחשוב לי לקיים בסיטואציה לגביה יש לי אי הסכמה עם הצד השני.

  3. להתעניין כל צד אצל השני מה חשוב לו/לה? תשובות לשאלה "לשם מה?"  "בשביל מה?"  הם תשובות המגלות לנו שאיפות, רצונות, צרכים ואינטרסים מה עומד מאחורי העמדה של הצד.

  4. לזכור שיש מטרה משותפת בעלת ערך וזו שמירה על מערכת יחסים והקשר עצמו. להיזכר שכל אחת ואחד הוא אדם בפני עצמו בעל אישיות נפרדת ושונה. ללמוד להכיל את השני ולהכיר בקיומו הנפרד וגם להכיל את עצמינו כישות נפרדת מהשני.

  5. להתמקד בעתיד המשותף. להניח בצד את העבר ולהתרכז במטרה שאתם רוצים להשיג- חיים משותפים בהם שני הצדדים מרגישים שקיבלו מענה על צרכיהם.

 

​הדרך בה נחליט להתייחס לקונפליקט תכריע כיצד הקונפליקט יטופל.

 אני מזמינה אתכם לבחור להאמין שניתן לנהל קונפליקט באופן שיתרום למערכת יחסים.

מספיק שזיהית שהמצב של חילוקי דעות במערכת יחסים מייצר אי נוחות ואינו משביע רצונך-יש לך הזדמנות להשפיע על איכות הקשר עם הצד השני. גם אם זה רק צד אחד הינו בעל מודעות ועניין להתמודד עם הקונפליקט- יש דרך לשנות לטובה את פני הדברים. 

bottom of page